روزی تاریخی برای دیپلماسی ایران كدام تحریم ها لغو شد؟

روزی تاریخی برای دیپلماسی ایران كدام تحریم ها لغو شد؟ خشكشوئی آنلاین: دادگاه سازمان ملل، به آمریكا دستور داده است كه تحریم كالاهای ؛انسانی؛ ضد ایران را متوقف نماید.



به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از خبر آنلاین، قضات دیوان لاهه روز چهارشنبه به اتفاق با بیان اینكه صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران از آمریكا به جهت نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی سال 1955 بین دو كشور را دارند، رای به لغو تحریم های دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی آمریكا ضد ایران دادند. (اینجا)
در همین حال روابط عمومی وزارت امور خارجه كشورمان فكت شیت (مشروح) دعوای حقوقی جمهوری اسلامی ایران ضد ایالات متحده را منتشر نمود و در آن به نكاتی كه واشنگتن موظف به رعایت آنهاست ذكر شده است.(اینجا)

در همین باره دكتر رضا نصری حقوق دان بین الملل و عضو مطالعات ژنو، در واكنش به رأی دادگاه نوشت: «مهمترین بخش حكم دادگاه لاهه این است كه از طرفین خواست از اقدام به هر اقدامی كه امكان دارد تا صدور رای نهایی مناقشه بین دو كشور را تشدید كند خودداری كند. در عمل یعنی دولت امریكا باید از وضع تحریم های نفتی و تحریم هایی كه برای ماه آینده ضد ایران پیش بینی شده خودداری كند.»
بر اساس این گزارش حكم دادگاه لاهه لازم الاجرا است ولی از ضمانت اجرایی برخوردار نیست. همینطور وزارت امور خارجه كشورمان ضمن استقبال از رای دادگاه، طی یك بیانیه رسمی مواضع جمهوری اسلامی ایران را بار دیگر قویا خاطرنشان كرد. (اینجا)
در همین رابطه وزیر امور خارجه كشورمان هم در پیامی توئیتری رای دادگاه را یك شكست دیگر خواند و خواهان مقابله جهان با یكجانبه گرایی آمریكا شد. (اینجا)

همچنین نصرالله تاجیك كاردار اسبق ایران در انگلیس، در وبلاگ خود در خبرآنلاین نوشت: «قدم اول پیروزی حقوقی ایران بر آمریكا در لاهه فرصت خوبی برای سیاست خارجی و تلاش هدفمند برای تقویت اردوگاه حامیان خود و كشورهائی است كه مخالف روشهای سلطه گرایانه و یكجانبه گرائی ترامپ در روابط بین الملل هستند. البته بر جو روانی مسائل داخلی هم بی تاثیر نبوده و سبب اعتماد بیشتر مردم به سیاستهای همزیستی مسالمت آمیز دولت و تعامل و همكاری با جامعه جهانی است. استفاده از فرصتهای سیاسی، حقوقی و اقتصادی بین المللی نظیر شركت رئیس جمهور در مجمع عمومی و هم عضویت در پیمانهای منطقه ائی و بین المللی و استفاده از ظرفیتهای حقوقی آنها در كنار محدودیتها كه طبع زیست بین المللی است، فواید بسیاری هم دارد و نباید لحظه ائی از شناخت ریشه ها و رصد اوضاع و تحولات بین المللی و تعامل با آن غفلت كرد. رای لاهه جواب مثبت به این رویكرد و "نه" به انزوا، هنجار شكنی قلدرها و ائتلاف نق زنها و واپسگرایان خارجی و داخلی است. » (اینجا)
هشدار وكیل آمریكایی در دادگاه لاهه
در همین حال رئیس قضات مامور رسیدگی به شكایت ایران از آمریكا در دیوان بین المللی كیفری لاهه اعلام نمود كه این دیوان رای خویش را به اتفاق آراء صادر كرده است. این به آن مفهوم است كه تمام قضات همچون 'پراوار' قاضی معرفی شده از جانب آمریكا به این دادگاه هم رای به تعلیق تحریم های ایران داده است.
در واكنشی دیگر آمریكا با انتقاد از رأی دیوان بین المللی دادگستری، این نهاد را در مبحث تحریم های ایران «فاقد صلاحیت» توصیف كرد.

پیروزی ایران در آوردگاه لاهه
دیوان بین المللی دادگستری (دیوان لاهه) بعد از چند هفته بررسی شكایت ایران از تحریم های 15 مرداد آمریكا، امروز با تائید بعضی از درخواست های ایران رای به تعلیق تحریم های ضد ایرانی واشنگتن در حوزه های دارویی، وسایل پزشكی، غذایی و هوانوردی داد.
به گزارش ایرنا، جلسه امروز (چهارشنبه) دادگاه ساعت 10 بامداد (به وقت محلی) در كاخ صلح لاهه هلند برگزار گردید و قاضی عبدالقوی احمد یوسف رئیس دادگاه رای دیوان را قرائت كرد.گفتنی است كه آراء دیوان كه به منزله اهرم قضایی سازمان ملل می باشد لازم الاجرا و غیر قابل فرجام خواهی است.
قاضی یوسف در ابتدا با اشاره به روند تحریم های هسته ای سازمان ملل ضد ایران به شكل گیری برجام و صدور قطعنامه 2231 شورای امنیت در تائید آن پرداخت.
رئیس دادگاه با بیان اینكه دیوان صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران از آمریكا به جهت نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی سال 1955بین دو كشور را دارد، اعلام نمود كه تا زمان صدور حكم نهایی، قضات دادگاه به اتفاق رای به تعلیق تحریم های دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی آمریكا ضد ایران دادند.
خبرگزاری فرانسه قبل از این اطلاع داده بود كه صدور رأی نهایی دیوان امكان دارد چندین سال به طول بیانجامد.
ایران پیشتر در درخواست قرار موقتی كه به دادگاه عرضه كرده بود تحریم های ضد ایرانی 15مرداد آمریكا را ناقض عهدنامه مودت 1955دانسته و خواستار تعلیق آنها شده بود.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه 25 تیرماه سال جاری اعلام نمود كه ایران از آمریكا به علت 'نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی بین دو كشور در سال 1955' شكایت كرده است و جمهوری اسلامی ایران بر همین مبنا دادخواستی را به دبیرخانه دیوان لاهه تسلیم كرد.
در پی این شكایت، دیوان بین المللی دادگستری 2 مرداد طی نامه ای رسمی خطاب به مایك پمپئو وزیر امور خارجه آمریكا، به دولت واشنگتن اخطار داد از هر گونه اقدام جدید در این زمینه اجتناب كند، و 'توجه دولتمردان كاخ سفید را به این لزوم جلب كرد كه باید در زمینه مورد دعوا (بازگشت تحریم ها) طوری عمل كند كه آرای آینده دیوان كه پس از جلسه 27 اگوست (پنجم شهریور) صادر خواهد كرد، بلا اثر نشود.'
دیوان در رای امروز خود علاوه بر آنكه از آمریكا خواست تا تضمین دهد كه تراكنش های مالی تحریم های مشمول تعلیق امكانپذیر باشد، از طرفین هم خواست كه اقدامی در جهت تشدید یا طولانی شدن اختلافات انجام ندهند. گفتنی است كه وزارت خزانه داری آمریكا بعد از آنكه دونالد ترامپ در 18اردیبهشت فرمان خروج آمریكا از برجام را امضا كرد در برنامه ای خبر از سرگیری تحریم های ضد ایرانی واشنگتن در تاریخ های 15 مرداد و 13 آبان داد.
سفیر ایران در هلند پیشتر در مصاحبه ای تصریح كرده بود: در صورتی كه رأی به نفع جمهوری اسلامی صادر شود، شورای امنیت سازمان ملل نقش ضمانت اجرایی دارد و می تواند آمریكا را مجاب به اجرای حكم كند، اما اگر حكم توسط آمریكا در شورای امنیت وتو شود، با استفاده از افكار عمومی می توان فشار بسیار به آمریكا وارد كرد.
پس از دریافت شكایت ایران، دیوان در اطلاعیه شماره 38/2018 مورخ 26 ژوئیه 2018 (4/5/1397) خبر از برگزاری جلسه استماع عمومی در مورد صدور دستور موقت در پرونده نقض تعهدات عهدنامه مودت روابط اقتصادی و حقوقی كنسولی (جمهوری اسلامی ایران ضد ایالات متحده آمریكا) از تاریخ دوشنبه 27 تا پنج شنبه 30 اوت 2018 (پنجم تاهشتم شهریور 1397) در كاخ صلح لاهه (هلند) داد.
هیأت های ایرانی و آمریكایی به ترتیب پنجم و ششم شهریور از ساعت 12: 30 تا 15: 30 به وقت ایران در دور اول استماع شفاهی، ادله خویش را بیان نمودند. در دور دوم استماع شفاهی هم ایران و آمریكا به ترتیب در ایام 7 و 8 شهریور از ساعت 12: 30 تا 14 به وقت ایران ادله خویش را در صحن دادگاه مطرح نمودند.
وكلای ایران آمریكا را متهم كردند كه با خروج از برجام، پیمان مودت را نقض كرده و از دادگاه خواستند تا دستور موقت تعلیق تحریم های آمریكا و خودداری از اعمال تحریم های دیگر را در كنار صدور دوباره مجوز خرید قطعات و هواپیما صادر كرده و آمریكا از تكرار چنین اقداماتی خودداری نماید.
جمهوری اسلامی ایران قبل از شكایت ضد خروج آمریكا از برجام و از سرگیری تحریم ها، شكایتی در دادگاه لاهه در خصوص توقیف 2 میلیارد دلار از دارایی های بانك مركزی ایران در آمریكا مطرح كرده است. دیوان 8 تا 12 اكتبر (16 تا 20 مهر) برای استماع شفاهی طرفین تشكیل جلسه می دهد.
معاون حقوقی رئیس جمهور: اعضای سازمان ملل از احكام لاهه تبعیت كنند
همچنین معاون حقوقی رئیس جمهور به خبرگزاری ایسنا اظهار داشت: اعضای سازمان ملل باید از احكام صادر شده از جانب دادگاه دیوان بین المللی تبعیت كنند.
معاون حقوقی رییس جمهوری در حاشیه جلسه این هفته هیات دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به دستور موقت صادر شده از جانب دادگاه دیوان لاهه در مورد مبحث شكایت جمهوری اسلامی ایران از آمریكا برای اعمال فشار و تحریم ضد ایران اظهار نمود: بر اساس استدلال هایی كه داشتیم، پیش بینی مان این بود كه قرار موقتی كه از جانب لاهه صادر می شود، منطقا به نفع ما باشد.

وی با اشاره به اینكه در هر دادگاهی امكان دارد قرار صادر شده به همه خواسته های شكایت كننده رای ندهد تصریح كرد: در مجموع انتظار ما این بود كه قرار موقتی كه از جانب لاهه صادر می گردد بیشتر مواضع ما را تامین كند كه اخباری كه جسته و گریخته از این قرار تابحال انتشار یافته، موید همین مبحث است.

معاون حقوقی رییس جمهوری درباره لازم الاجرا بودن احكام و آرای صادر شده از جانب لاهه اظهار داشت: در حقوق بین الملل ضمانت اجرایی احكام متناسب با جامعه بین الملل است.

جنیدی خاطرنشان كرد: در دنیا دادگاه قضایی بالاتر از دادگاه دادگستری بین المللی كه یكی از ارگان های سازمان ملل است نداریم. بر همین مبنا اگر بخواهیم بگوییم آرای صادره از جانب این دادگاه هیچ ضمانت اجرایی ندارد، باید بگوییم كه حقوق بین المللی هیچ ارزشی ندارد. این در شرایطی است كه هیچ گاه نمی توان این سخن را بر زبان آورد.

وی افزود: امكان دارد هر یك از طرفین یك شكایت از هر دادگاهی كه حكمی ضد او صادر می كنند خوشش نیاید و به او توهین كنند اما این توهین تاثیری ندارد چون كه حكم مربوطه صادر گردیده است.

معاون حقوقی رییس جمهور تصریح كرد: اعضای سازمان ملل باید از احكام صادر شده از جانب دادگاه دیوان بین المللی تبعیت كنند و هر كسی كه به مفاد آرای صادر شده از جانب این دادگاه عمل نكند، آن را نقض كرده است.

جنیدی همینطور با تاكید بر ضرورت توجه به جنبه های پیرامونی حكم صادر شده از جانب دادگاه لاهه اظهار داشت: حكمی كه دادگاه لاهه صادر می كند، دارای دو جنبه است یكی آنكه به اعضای سازمان ملل قدرت پیگیری موضوعات را می دهد و دیگری آنكه به شركت هایی كه قصد فعالیت در ایران را دارند موقعیت بهتری اعطا می كند.


تصمیم دیوان بین المللی دادگستری از نظر حقوقی اجبار آور است؟
مشاور حقوقی مركز حقوق بین الملل ریاست جمهوری دراینباره به ایسنا اظهار داشت: بدون تردید تصمیم دیوان بین المللی دادگستری از نظر حقوقی اجبار آور است، اگر ایالات متحده رای دادگاه را اجرا نكند بی گمان هزینه هایی برای او خواهد داشت.

محسن محبی درباره مبحث لازم الاجرا بودن حكم دادگاه لاهه اظهار نمود: بدون تردید تصمیم دیوان بین المللی دادگستری از نظر حقوقی اجبار آور است؛ به صورت كلی هم آرای دیوان اجبار آور است و هم دستورات دیوان.

وی افزود:
تا چند سال قبل تردیدی بین حقوق دانان بین المللی و خصوصی وجود داشت كه آیا دستور موقت هم مثل رای اجبار اور است یا خیر؛ اما امروز این تردید بر طرف شده است و دیوان صریحا اعلام نموده است كه دستور موقتش هم درست مانند رای دیوان اجبار آور و دولت ها باید تمكین و تبعیت بكنند.

محبی اضافه كرد: دولت ها باید از رای و دستور موقت دادگاه لاهه پیروی كنند، ازاین رو از نظر حقوقی هیچ تردیدی در این زمنیه وجود ندارد.

این حقوقدان خاطرنشان كرد: این كه بعضی ها در این امر تردید می كنند، پرسش هایی را مطرح می كنند و خدشه ای به این نظر وارد می كنند بیشتر ناظر به ماهیت دادگاه است كه چه جایگاهی در حقوق بین الملل دارد.

وی هم چنین اظهار داشت: جواب این امر هم این است كه اجبار در حقوق بین الملل لزوما با اجبار در حقوق داخلی یكی نیست. به صورت كلی جامعه بین الملل با جامعه داخلی متفاوت می باشد.

محبی تصریح كرد: در عرصه بین المللی فشار و نیرویی كه اجبار تولید می كند، افكار عمومی و توازن قدرت میان دولت ها است. در حقوق داخلی این اجبار فرق می كند؛ اگر محكومی به رای دادگاه تمكین نكند، دولت می تواند او را مجبور به اجرای حكم دادگاه كند. اما چون در حقوق بین الملل چنین قدرتی وجود ندارد فشاری برای اجرای حكم دادگاه هم نیست؛ اما ساز و كار بسیار قوی تری درمیان است و آن هزینه سیاسی بر دولتی است كه از دستورات دادگاه سرپیچی كند.

وی در انتها اظهار داشت: اگر ایالات متحده رای دادگاه را اجرا نكند بی گمان هزینه هایی برای او خواهد داشت.


غرور آمریكا را در یك قالب حقوقی شكست
همچنین رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با استقبال از رای دیوان لاهه درباره پرونده ایران به ایسنا اظهار داشت: اینكه دیوان اعلام نموده كه صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران ضد آمریكا را دارد به معنای شكستن غرور قدرت آمریكاست و در بعد بین المللی می توان آن را به سود ایران ارزیابی كرد.
حشمت الله فلاحت پیشه با اشاره به رای دیوان لاهه در خصوص اینكه صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران را دارد، اظهار داشت: این رای از چند نظر مهم می باشد و جای شادمانی دارد. در وهله اول اینكه ما از كار با سازوكارهای بین المللی ضرر نمی نماییم چون استفاده از مجامع بین المللی در دنیای امروز ضروری می باشد.

وی افزود: بر این اساس اینكه در مجامع حقوق بین الملل و حتی مجامع رسمی رای به سود ایران صادر شود یك مبحث مثبت به حساب می آید به خصوص درباره دادگاه لاهه كه آمریكایی ها از همان ابتدا شكایت ایران را به استهزا گرفته بودند. آنها تصور می كردند كه در همان گام دیوان اعلام صلاحیت نمی نماید. حال كه برعكس این صورت گرفت و دیوان اعلام نموده كه صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران را دارد بدان معناست كه لاهه برای صلح، اعتبار و اهمیت قائل است. بخصوص در منع اشاعه كه مبحث برجام سازوكاری برای آن است.

رئیس كمیسیون امنیت ملی در سیاست خارجی مجلس تاكید دارد: اعلام دیوان در خصوص صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران به معنای شكستن غرور قدرت آمریكا در یك قالب حقوقی است، بنابراین باید به طرف های ایرانی به جهت اینكه خوب دفاع كردند تبریك گفت.

وی اضافه كرد: امیدواریم از حالا برای ورود به محتوای حقوقی دعوا آمادگی لازم را داشته باشند. ما هم مقرر است سه شنبه هفته آینده در مركز مطالعات وزارت خارجه این مورد را با حضور وزیر امور خارجه بررسی نماییم.

رئیس كمیسیون امنیت ملی در سیاست خارجی مجلس درباره اینكه آیا امكان دارد این مورد در نهایت به رای به نفع ایران ختم شود؟ اظهار داشت: تمام تلاش آمریكایی ها این بود كه لاهه صلاحیت شكایت به ایران را تایید نكند بنابراین طرف آمریكایی وارد مبحث محتوا نشد، چون فكر می كرد لاهه صلاحیت را احراز نمی نماید. اكنون با رای دیوان ما می توانیم به آینده امیدوار باشیم كه در لاهه رای به نفع خود بگیریم.

وی خاطرنشان كرد: ما تنها نیستیم. طبق بررسی ها و تحلیل های صورت گرفته خیلی از پرونده های حقوقی كه توسط صلح طلبان دنیا مورد پیگیری قرار|گرفت منجر به نتیجه شد بنابراین معتقدم كه باید از این روش های حقوقی برای مقابله با یك جانبه گری سیاسی آمریكا استفاده نمود.

جمشید ممتاز درباره این روز تاریخی چه گفت؟
یك استاد برجسته حقوق بین الملل و قاضی اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در اطلاعیه ای تفصیلی كه در ارتباط با صدور قرار موقت به دیوان بین المللی دادگستری عرضه كرد، اظهار داشت كه به قرار صادره دیوان رای مثبت داده است.
به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از خبر آنلاین، به نقل از وزارت امور خارجه دكتر جمشید ممتاز همینطور اظهار داشت: ضرورت داشت دیوان به سایر حوزه های مهم همچون بعنوان مثال، فروش هواپیما و اجرای سفارش هایی كه تابحال صورت پذیرفته هم می پرداخت.

وی اضافه كرد: همینطور مناسب بود دیوان بین المللی دادگستری آمریكا را ملزم می ساخت از اقداماتی كه شركت ها و اتباع كشورهای ثالث را از داشتن روابط تجاری با آمریكا بازمی دارد، خودداری كند.

ممتاز با اشاره به قطعنامه ۲۲۳۱ كه برجام را تایید كرده است، آن را یك واقعیت عینی در رابطه با اختلاف دانسته كه تعهداتی را برای همه دولت های عضو ملل متحد همچون آمریكا بوجود آورده است. از آن گذشته، بر اساس گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی بعنوان نهاد ذی صلاح فنی، اعتبار توجیهات آمریكا برای وضع مجدد تحریم ها زیر سوال می رود.

این استاد برجسته حقوق بین الملل، مشروعیت تحریم های ثانویه ایالات متحده ضد ایران را از منظر حقوقی به چالش كشید و اظهار داشت: این تحریم ها دامنه فراسرزمینی داشته و هدف آنها اثرگذاری مستقیم بر نحوه چینش روابط خارجی دولت های حاكم و مستقل است و این نقض اصل بنیادین عدم مداخله به نحو مصرح در منشور ملل متحد است.

صبح روز چهارشنبه به وقت محلی در لاهه هلند، دادگاه شكایت دولت جمهوری اسلامی ایران ضد دولت ایالات متحده آمریكا به علت اِعمال مجدد تحریم های غیرقانونی یك جانبه ضد ایران و درخواست از دیوان برای صدور قرار موقت، برگزار و دیوان بین المللی دادگستری قرار موقت خویش را به اتفاق آراء صادر و طی آن، ضمن احراز صلاحیت خود برای رسیدگی به این دعوا و اینكه قرار صادره اجبار آور و لازم الاتباع بوده و موجد تعهدات بین المللی برای مخاطبین آن است، اعلام نمود كه دولت ایالات متحده ملزم است طبق تعهدات بین المللی خود وفق عهدنامه ۱۳۳۴ مودت، روابط اقتصادی و حقوق كنسولی، موانع ناشی از اقداماتش به باعث تصمیم ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) در ارتباط با صادرات اقلامی همچون دارو و تجهیزات پزشكی، اقلام غذایی و كشاورزی، قطعات و تجهیزات هواپیما و خدمات تامین و نگهداری لازم برای ایمنی هواپیمایی را برطرف كند.

فكت شیت لاهه
و اما رسانه های خبری غرب چه گفتند؟
فاكس نیوز: رای دادگاه لاهه یك پیروزی برای تهران است، این رای اجبار آور است اما باید دید رئیس جمهور ترامپ تبعیت خواهد نمود یا نه؟
رویترز: دادگاه جهانی به آمریكا دستور داد كه اطمینان حاصل كند تحریم های ایران، به كمك های انسانی لطمه وارد نخواهد كرد.
آسوشیتدپرس: دادگاه سازمان ملل با صدور حكمی موقتی از آمریكا خواست كه تحریم های ایران در رابطه با كالاهای انسانی و هوانوردی غیرنظامی را لغو كند.
فرانس پرس: دادگاه سازمان ملل به آمریكا دستور داد كه تحریم كالاهای "انسانی" ضد ایران را متوقف نماید.
یورونیوز: دستور موقت دیوان بین المللی دادگستری: تحریم آمریكا نباید بر كمك های بشردوستانه به ایران تاثیر بگذارد.
بی بی سی: دادگاه لاهه: بازگشت تحریم های آمریكا جان ایرانی ها را به خطر انداخته.

خبرگزاری آسوشیتدپرس و شماری از رسانه های خارجی رای دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) در تائید درخواست های ایران درباره تعلیق تحریم های ضد ایرانی واشنگتن را بازتاب دادند و نوشتند: دیوان سازمان ملل به آمریكا دستور داد بخشی از تحریم های ایران را لغو كند.
به گزارش ایرنا، این خبرگزاری در بازتاب رای گیری روز چهارشنبه دیوان بین الملل دادگستری (ICJ) اضافه كرد: بالاترین دادگاه سازمان ملل به آمریكا دستور داده تا تحریم های ایران را كه بر روی واردات كالاهای بشر دوستانه، محصولات و خدمات در رابطه با هوانوردی شهری تاثیر می گذارد، لغو كند.
آسوشیتدپرس نوشت: حكم دیوان بین المللی دادگستری از نظر قانونی الزامی است اما باید دید آیا ترامپ از آن پیروی خواهد نمود یا نه.

این گزارش اضافه كرد:
دیوان در حكم ابتدایی خود اعلام نمود كه واشنگتن باید هر گونه مانع ناشی از تحمیل دوباره تحریم ها در مورد صادرات وسایل پزشكی و دارو، مواد غذایی و محصولات كشاورزی و قطعات یدكی و تجهیزات لازم برای ایمنی هوانوردی را بردارد.
آسوشیتدپرس در گزارش بازتاب خود آورده است: تلویزیون دولتی ایران تصمیم دادگاه را «پیروزی تهران بر واشنگتن در دادگاه لاهه» عنوان نمود.

این گزارش اضافه كرد:
انتظار می رود آمریكا در جلسه آینده استماع صلاحیت دادگاه را به چالش بكشد.
در جلسه ماه آگوست، تهران تعلیق تحریم ها را خواهان شد. وكلای آمریكا در پاسخ گفته اند كه تحریم ها قانونی و بر مبنای اقدامات امنیت ملی قابل توجیه هستند و تهران نمی تواند آن را در دیوان جهانی به چالش بكشد.
آسوشیتدپرس نوشت: دادگاه از ایران و آمریكا خواسته است از «هر گونه اقدامی كه می تواند به این اختلاف دامن بزند یا آن راگسترش دهد؛ اجتناب كنند.
این گزارش اضافه كرد: روابط دیپلماتیك بین ایران و آمریكا پس از انقلاب اسلامی سال 57 در ایران و بحران گروگان گیری قطع شد اما پیمان مودت بین دو كشور همچنان به قوت خود باقی ماند.
این رسانه افزود: حكم روز چهارشنبه می تواند درگیری دیگری بین دولت ترامپ و یك دیوان مستقر در لاهه باشد. ماه گذشته «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ دیوان بین المللی كیفری (ICC) را یك نهاد غیرمرتبط و جداگانه توصیف كرد. دیوان بین المللی كیفری اولین دادگاه دائمی بین المللی برای رسیدگی به جرائم نسل كشی، جنایت ضد بشریت و جنایت جنگی است و دیوان بین المللی دادگستری اختلافات بین كشورها را رفع می كند.
خبرگزاری رویترز هم در بازتاب رای روز چهارشنبه دادگاه آن را پیروزی برای تهران عنوان نمود و نوشت: دادگاه به این نتیجه رسید كه اطمینان داده شده از جانب واشنگتن در ماه آگوست درباره این كه تحریم ها تاثیری در شرایط انسان دوستانه ندارد، برای مرتفع ساختن نگرانی های ایران درباره تاثیر تحریم ها بر مسائل انسان دوستانه و ایمنی كافی نبوده است.
این گزارش اضافه كرد: اقدامات یكجانبه آمریكا با مخالفت كشورهای طرف توافق هسته ای ایران همچون نزدیك ترین متحدان آمریكا شامل انگلیس، فرانسه و آلمان و روسیه و چین مواجه شده است. با وجود انتقاد بین المللی، واشنگتن تلاش می كند به اقدامات خود ادامه دهد. مجموعه جدیدی از تحریم ها مقرر است 4 نوامبر با هدف محدود كردن صادرات نفت ایران اعمال شوند.
خبرگزاری فرانسه، رای امروز دادگاه را با تیتر «دستور توقف تحریم های بشر دوستانه ایران، ضربه به ترامپ» بازتاب داد و نوشت: قضات دادگاه لاهه به اتفاق آرا رای دادند كه تحریم های برخی كالاها معاهده «مودت» بین ایران و آمریكا را كه به پیش از انقلاب اسلامی باز می گردد، نقض می كند. دیوان اعلام نمود كه تحریم كالاها «مربوط به نیازهای بشر دوستانه امكان دارد تاثیر جدی بر سلامت و زندگی افراد در ایران داشته باشد.»
تحریم های آمریكا همینطور می تواند ایمنی صنعت هوانوردی درایران و جان استفاده كنندگان از آن را به خطر بیندازد.
خبرگزاری فرانسه نوشت: متحدان اروپایی آمریكا خواهان حفظ توافق هستند و سازوكاری را بوجود آورده اند كه به شركت های این كشورها اجازه می دهد تحریم های آمریكا را دور بزنند.
رسانه های صهیونیستی هم تصمیم امروز دادگاه به نفع ایران را بازتاب دادند. روزنامه هاآرتص گزارش آسوشیتدپرس را بازنشر كرد و اضافه كرد: ایران روز چهارشنبه از رای دیوان استقبال كرد و وزارت خارجه این كشور در اطلاعیه ای اعلام نمود « این تصمیم یكباردیگر ثابت كرد كه حق با جمهوری اسلامی است و تحریم های آمریكا ضد مردم و شهروندان ما غیرقانونی و بیرحمانه است.»
شبكه خبری سی بی سی نیوز آمریكا نوشت: دیوان سازمان ملل می گوید آمریكا باید تحریم های ایران در زمینه كالاهای «بشردوستانه» را لغو كند.

این گزارش اضافه كرد:
تهران ماه ژوئیه واشنگتن را به دیوان بین المللی دادگستری كشید و خواهان تعلیق فوری تحریم های اقتصادی به علت نقض پیمان دوستی سال 1955 ( 1334) بین دو كشور شد.
سی بی سی نیوز اضافه كرد: از سال 2016، این دومین بار است كه ایران ضد واشنگتن اقامه دعوی می كند. ایران درباره توقیف حدود 2 میلیارد دلار از دارایی هایش در خارج دادخواستی را به دیوان عرضه داده است كه دادگاه های آمریكا می گویند این مبلغ باید به قربانیان آمریكایی حملات تروریستی داده شود. مقرر است جلسات رسیدگی به این دادخواست ایران هفته آتی برگزار گردد.
ان بی سی نیوز گزارش آسوشیتدپرس را بازنشر و تصریح كرد كه دیوان به واشنگتن دستور داد برخی تحریم های ایران را لغو كند.
شبكه خبری بی بی سی نوشت: دیوان بین المللی ضد آمریكا رای داد.
این گزارش اضافه كرد: دیوان با جانبداری از تهران اعلام نمود كه باید اجازه صادارت كالاهای بشردوستانه همچون مواد غذایی و دارو به این كشور را داد.

این حكم خواهان لغو بخشی از اقدامات تنبیهی است كه محصولات كشاورزی، دارو، تجهیزات پزشكی و غذا و امنیت هوانوردی را شامل می گردد. این اولین بار می باشد كه قضات بین المللی درباره آنچه كه «جنگ اقتصادی» توصیف می شود، رای داده اند.
این تصمیم دادگاه می تواند مشوقی برای شركت های اروپایی باشد كه به علت خودداری از قرار گرفتن در معرض تحریم های آمریكا، تجارت با ایران را متوقف كرده اند.

رسانه های جنوب شرق آسیا
همچنین برخی رسانه های فعال منطقه جنوب شرق آسیا گزارش دادند دیوان بین المللی كیفری در لاهه به شكایت ایران ضد آمریكا در مورد نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی سال 1955بین دو كشور پاسخ مثبت داد و ایران توانست ضد تحریم های آمریكا از این دیوان رای بگیرد.
روزنامه استریت تایمز عصر چهارشنبه دراین زمینه نوشت: تهران در ماه ژوئیه واشنگتن را به دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) كشانده و از ایالات متحده به علت نقض 'یك معاهده دوستی' منعقد شده در سال 1955 شكایت كرده بود.
این رسانه سنگاپوری اضافه كرد: ایران در شكایت خود به دیوان بین المللی كیفری اعلام نمود كه تحریم های اعمال شده یكجانبه آمریكا ضد ایران خلاف توافق دوجانبه گذشته بوده و خواهان رفع آنها شد.
این روزنامه به نقل از كارشناسان قضایی نوشت، حكم دیوان اجبار آور و غیرتكراری است اما دیوان نمی تواند كشورها را وادار به اجرای رای كند.
فری مالزی تودی هم نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا، كشورش را به صورت یكجانبه از توافقنامه برجام كه اوباما سلف وی آن را در سال 2015 امضا كرده بود، خارج ساخت و تحریم های سختی را ضد ایران وضع كرد كه ایران این اقدام آمریكا را خلاف توافقنامه سال 1955 میان دوكشور دانسته و به دیوان بین المللی دادگستری شكایت كرده بود.
فری مالزی تودی نوشت: ایران برای دومین بار است كه ضد آمریكا به دادگاهی جهانی شكایت می كند. ایران در سال 2016 هم شكایتی در دادگاه لاهه در خصوص توقیف 2 میلیارد دلار از دارایی های بانك مركزی ایران در آمریكا مطرح كرده كه مقرر است دیوان 8 تا 12 اكتبر (16 تا 20 مهر) برای استماع تشكیل جلسه دهد.
روزنامه منطقه ای استار هم گزارش داد: ایران از بالاترین مرجع قضایی بین المللی درمورد شكایت خود ضد آمریكا رای مثبت گرفت.
این روزنامه فعال در جنوب شرق آسیا به نقل از وزارت امور خارجه ایران نوشت: رای این دادگاه نشان داد ایران در موضع حق است و تحریم های آمریكا ضد شهروندان ایرانی غیرقانونی و ظالمانه است.
شبكه تلویزیونی پرس تی وی هم گزارش داد ؛ دیوان بین المللی دادگستری طی حكمی اعلام نمود آمریكا باید تضمین دهد تحریم ها تأثیری بر عرضه كمك های بشردوستانه بر ایران نخواهد داشت.

دیوان بین المللی دادگستری همینطور تصریح كرد تحریم های آمریكا ضد ایران نباید سبب به خطر افتادن سلامت غیر نظامیان شود.
این دادگاه به واشنكتن دستور داد تحریم هایش را در ارتباط با ارسال اقلام بشردوستانه به ایران متوقف نماید.

این دادگاه مستقر در لاهه این حكم را بر مبنای پرونده ای صادر كرد كه در آن، ایران ضد آمریكا شكایتی را مطرح كرده بود.
ایران ماه اوت شكایتی را ضد آمریكا در دیوان بین المللی دادگستری تنظیم و اعلام نمود آمریكا در كوشش برای اعمال خسارت حداكثری به جمهوری اسلامی است.

تهران همینطور اعلام نمود اقدامات آمریكا ناقض توافق نامه مودت بین تهران و واشنگتن است كه در زمینه روابط اقتصادی در سال هزار و نهصد و پنجاه و پنج منعقد شد.

شبكه تلویزیونی المیادین هم گزارش داد ؛ دیوان بین المللی دادگستری شكایت ایران ضد آمریكا را درباره بازگردانده شدن تحریم ها پذیرفت. بعد از بررسی ها، قضات دیوان لاهه اعلام نمودند صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران از آمریكا به جهت نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی سال 1955بین دو كشور را دارند.

شبكه تلویزیونی الجزیره مباشر اعلام نمود ؛ دیوان بین المللی دادگستری همینطور به آمریكا دستور داد تضمین دهد كه تحریم ها بر كمك بشردوستانه به ایران تأثیر نمی گذارد و حمل و نقل هوایی غیرنظامی ایران را به خطر نمی اندازد.

دیوان بین المللی دادگستری اعلام نمود:
تحریم های آمریكا بر واردات ایران تاثیر گذاشته و از تعامل خیلی از بانك ها با ایران جلوگیری كرده است.

این دادگاه بین المللی افزود ایران حق دارد دارو و همه كالاهای مربوط به خدمات بهداشتی و سلامت و هم همه تجهیزات مربوط به امنیت ناوبری هوایی را وارد كند.

دیوان بین المللی دادگستری با پذیرفتن شكایت ایران ضد تحریم های آمریكا اعلام نمود برخی از حقوقی كه ایران خواستار آن است مانند تامین نیازهای انسانی، امنیت و سلامت ناوبری هوایی، منطقی است. تحریم های آمریكا بر واردات به ایران تاثیر گذاشته و مانع تعامل خیلی از بانك ها با این كشور شده است. معتقدیم محدود شدن واردات نیازهای انسانی و دارو به ایران، تاثیر منفی بسیار گسترده ای بر زندگی ایرانیها داشته است. معتقدیم تضمین های آمریكا برای از بین بردن نگرانی های مربوط به نتایج منفی انسانی بر مردم ایران كافی نیست.

این دادگاه تصریح كرد: بر مبنای اختیارات خود می تواند تدابیری را برای پشتیبانی از حقوق ایران با استناد به اختیارات خود اتخاذ كند. جلوگیری از تشدید كشمكش بین ایران و آمریكا ضروری می باشد. آمریكا نباید مانع صادرات مواد غذایی و نیازهای اساسی به ایران شود.

دیوان بین المللی دادگستری اعلام نمود آمریكا نباید مانع تبادل تجاری ایران و دیگر طرف ها شود. آمریكا باید تحریم های اعمال شده ضد ایران را كه به بخش دارو و سلامت پروازها مربوط می شود، لغو كند.
52310

1397/07/11
19:35:26
5.0 / 5
4934
تگهای خبر: آب , اقتصاد , بهداشت , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
خشک شوئی آنلاین

laundrybox.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خشكشوئی آنلاین محفوظ است

خشكشوئی آنلاین

سفارش خشکشویی آنلاین