عوامل شکل گیری کانون های گرد و غبار و تبعات آن

عوامل شکل گیری کانون های گرد و غبار و تبعات آن خشکشوئی آنلاین: گرد و غبار پدیده ای است که در سالهای اخیر بالا رفته است و عدم پرداخت حق آبه تالاب ها، مصرف بی روبه آب همین طور خودداری از رهاسازی آب سدها در فصل مناسب در تالاب ها از عوامل اصلی شکل گیری کانون های گرد و غبار است.



به گزارش خشکشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، ایران به علت شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشکی که دارد سالیان سال است که مورد تهدید خشکسالی و کمبود آب قرار دارد و در بعضی فصول سال شاهد خیزش گرد و خاک و آلودگی هوای ناشی از ذرات غبار در هوا بوده ایم. چندی پیش(۱۹ فروردین۱۴۰۱) با نفوذ گرد و غبار به ایران از کشورهای همسایه و خیزش غبار از کانون های داخلی شاهد حجم وسیع و عظیمی از غبار در سطح کشور بودیم که این غبار حتی به استانهای شمالی کشور هم رسید و تا چند روز گریبانگیر مردم بود.

بستر برای ایجاد گرد و غبارهای نمکی فراهم است

هم سال قبل سال خشک و کم بارشی بود و هم سال جاری سال دومی است که در شرایط کم بارشی قرار داریم، در نتیجه فرکانس گرد و خاک، گستره و تعداد روزهای آن نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است. میتوان نپرداختن حق آبه تالاب ها و رودخانه ها را هم از عوامل ایجاد و تشدید کانون های گرد و غبار در کشور دانست.

علاوه بر آن با عنایت به تغییر اقلیم و افزایش میانگین دمای جهانی، تشدید کانون های گرد و غبار فعلی یا ایجاد کانون های جدید دور از انتظار نیست اما اقدامات در جهتی بوده که پتانسیل ایجاد گرد و غبار نمکی را زیاد می کند. این مساله زمانی پررنگ تر می شود که بدانیم در بیشتر حوضه های آبریز فعلی کشور متوسط بارش کمتر از نرمال بوده است.

نکته مهم این است که حق آبه ارومیه از سدها و رودخانه ها ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب است. اگر این دریاچه خشک شود، تبدیل به یکی از بدترین کانون های گرد و غبار خواهد شد و زندگی ۲۰ میلیون نفر در شش استان شمال غرب و مرکز کشور به خطر خواهد افتاد.

در ماده ۳۵ قانون برنامه ششم ذکر شده که باید ۱۱ میلیارد مترمکعب آب از مصارف کشاورزی کم و به تالاب ها و رودخانه ها اختصاص داده شود تا از تبدیل آنها به کانون های گرد و غبار جلوگیری شود اما این مورد هم اجرا نشد. اجرای این قانون می تواند منجر به کاهش کانون های گرد و غبار کشور شود و ایران را تبدیل به الگویی برای مدیریت کانون های گرد و غبار کند.

متاسفانه درسال های خشک، بستر دریاچه ها و تالاب ها در معرض فرسایش بادی قرار می گیرند و به علت این که آب داخل آنها تبخیر شده است و خاک کف دریاچه بافت نرمی دارد، این خاک ها به علت آغشته بودن به نمک چسبندگی کمی دارند ازاین رو بر اثر وزش باد شدید در هوا پراکنده و بر اثر جریان های تراز میانی جو نقاط مختلف و بر اثر جریان به نقاط دیگر منتقل می شوند.

به دنبال افزایش جمعیت و رشد زندگی شهرنشینی احتیاج به آب افزایش پیدا کرده است و آب های سطحی در مناطق کم بارش نیاز مردم که نیازهای کنترل شده ای نیستند پاسخگو نیست ازاین رو از منابع آبی با شدت بیشتر استفاده می نمایند. درنتیجه سطح آب های زیرزمینی بسیار پایین آمده و از کیفیت آن هم کاسته شده است و سطح خشک بیشتر مستعد تولید گرد و خاک است.
راهکار کنترل آلودگی ناشی از گرد و خاک چیست؟
اما مساله مهمی که وجود دارد این است که آلودگی ناشی از گرد و خاک را چطور می توان کنترل کرد؟به گفته محمد میرزایی قمی - مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران - راهکار مدیریت و کنترل آلودگی ناشی از گرد و خاک، تهیه مدل پیشبینی مناسب و اجرای دیپلماسی صحیح محیط زیستی است.

به گزارش خشکشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، بهتر است علاج واقعه را پیش از وقوع کرد و برای کاهش بستر شکل گیری توده های گرد و غبار اقدامات بنیادین صورت گیرد تا از صدمه های زیست محیطی جلوگیری شود اما سالیان زیادی است که به جای رفع مشکل، در هنگام وقوع بحران صرفاً مبادرت به تعطیلی مدارس و ایجاد محدودیت در فعالیتهای روزانه می نماییم که این درمان نیست و تنها بعنوان مسکنی با تأثیر کوتاه مدت است.





منبع:

1401/02/22
11:40:31
0.0 / 5
428
تگهای خبر: آب , آلودگی , تولید , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
خشک شوئی آنلاین

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

laundrybox.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خشكشوئی آنلاین محفوظ است : 1395~1404

خشكشوئی آنلاین

سفارش خشکشویی آنلاین
لاندری باکس، فراتر از یک خشکشویی آنلاین، به سلامت جامعه و رونق کسب و کارها اهمیت می‌دهد