مراقب وبا باشید!
به گزارش خشکشوئی آنلاین، وبا یک بیماری واگیردار است که سبب اسهال شدید و کم آبی بدن شخص مبتلا شده و به صورت معمول از راه آب آلوده منتقل می شود.
به گزارش خشکشوئی آنلاین به نقل از مهر، بیماری «وبا» توسط باکتری هایی به نام «ویبریو کلرا» ایجاد می شود و اثرات کشنده این بیماری نتیجه یک سم قوی معروف به CTX است. این بیماری سالانه افراد بسیاری را در سراسر دنیا درگیر می کند. مهم ترین راه انتقال این بیماری، «آب آلوده» است که چاشنی «هوای گرم»، سبب تشدید این بیماری می شود. در واقع، وبا یک بیماری اسهالی واگیردار است که از راه آب و مواد غذایی آلوده به میکروب وبا ایجاد می شود. وبا هر سال در فصل گرما در بعضی مناطق دارای کمبود آب یا در مکان هایی که رفت و آمد بسیاری وجود دارد بخصوص در مرزها مشاهده می شود، وبا از نظر شیوع و بروز امکان دارد کم یا زیاد باشد، اما به صورت معمول رخ می دهد و از آن جایی که در کشورهای همسایه وبا وجود دارد، امکان دارد اشخاصی که وارد کشور می شوند، ویروس وبا را به کشورمان منتقل کنند. سعید هاشمی نظری معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیماری وبا را مسئول ایجاد خیلی از همه گیری های اسهالی از گذشته تاکنون در جهان عنوان نمود و اظهار داشت: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (سال ۲۰۲۵)، ابتلاء به وبا در جهان همچنان از سیر صعودی برخوردار می باشد. در منطقه مدیترانه شرقی بیشترین آمار در ارتباط با کشورهای همجوار با مرزهای شرقی کشورمان است. به قول معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، هر ساله با روند افزایش دمای هوا شرایط برای رشد میکروب وبا و زمینه بیمار شدن افراد فراهم می شود. وی تصریح کرد: امروزه با شناسایی زودرس و درمان بیماران، مرگ و میر ناشی از بیماری وبا بشدت کاسته شده است. هاشمی نظری، مهم ترین راه ورود میکروب وبا به بدن انسان را از راه مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع برشمرد و تصریح کرد: در صورت عدم رعایت بهداشت فردی سرایت بیماری از فرد دچار دیگران هم امکانپذیر است. وی، رعایت بهداشت فردی و شناسایی و درمان بیماران را برای جلوگیری از ابتلای سایر افراد به این بیماری مؤثر برشمرد. هاشمی نظری، نشانه های معروف مبتلایان به وبا را اسهال آبکی شبیه به لعاب برنج، استفراغ و از دست رفتن آب بدن ذکر کرد که فقط در تعداد اندکی از مبتلایان امکان دارد مشاهده شود. به نقل از ایشان، برخی مبتلایان امکان دارد فقط گرفتار اسهال شوند که از سایر بیماری های اسهالی قابل افتراق نیست. عده ای از بیماران هم امکان دارد هیچ نشانه ای از بیماری نداشته باشند. ازاین رو ضمن رعایت بهداشت فردی باید بیماران مبتلا شناسایی و درمان شوند تا از سرایت بیماری به دیگر افراد پیشگیری شود. معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: در نوع علامت دار، بیماری با اسهال آبکی حجیم، بدون تب و بدون زورپیچ شکم شروع می شود. مدفوع بیمار به شکل مایعی شفاف، آغشته به موکوس سفید رنگ و شبیه لعاب برنج است که معمولا بدون بو است یا بوی خفیف ماهی دارد. استفراغ (ممکن است شدید باشد) و گرفتگی دردناک ساق پاها هم از دیگر علایم وبا است. هاشمی نظری به افراد تصریح کرد: در صورت مشاهده چنین علائمی هر چه سریع تر به مراکز بهداشتی و درمانی رجوع کنید چونکه بدون درمان بیمار امکان دارد به علت از دست دادن سریع آب بدن در خطر مرگ قرار بگیرد. به قول معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اغلب مبتلایان از شروع بیماری تا چند روز بعد از بهبود می توانند ناقل بیماری به دیگران باشند ازاین رو رعایت اقدامات بهداشتی توسط بیمار و اطرافیانش تا چند روز بعد از بهبود ضروری می باشد. وی با تأکید مجدد بر اهمیت رعایت بهداشت فردی و عمومی در جلوگیری از ابتلای دیگران، اظهار داشت: درمان مناسب بیمار توسط پزشک می تواند در کاهش علایم و مدت زمان بیماری و در نتیجه عدم سرایت بیماری به سایرین مؤثر باشد.
توصیه های مهم برای جلوگیری از وبا
- دست ها را مرتب بخصوص پیش از غذا و پس از استفاده از سرویس بهداشتی با آب و صابون بشویید.
- پیش از غذا یا شیر دادن به کودک حتما دست ها را با آب و صابون بشویید.
- در صورت عدم دسترسی به آب و صابون از محلول های شست و شوی دست بر پایه الکل استفاده کنید.
- سبزی ها و صیفی جات را قبل از مصرف در ۴ مرحله (پاکسازی، انگل زدایی، گند زدایی، شستشو و آبکشی) سالم سازی کنید.
- هیچگاه از یخ های فاقد مشخصات بهداشتی استفاده نکنید.
- هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و از نوشیدنی ها و غذاهای دارای بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید.
- از نوشیدن، شنا کردن و شستشوی ظروف و میوه و سبزیجات در آب های سطحی نظیر چشمه و رودخانه و … خودداری کنید.
- از مصرف مواد غذایی که در محل های غیربهداشتی تهیه یا توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می شوند، پرهیز کنید.
- هنگام خرید تلاش کنید مواد غذایی و اقلامی نظیر نان را که قابل شست و شو و پختن نیستند را در کنار میوه و سبزی شسته نشده و گوشت خام قرار ندهید.
- از کنار هم قرار دادن مواد غذایی خام و پخته در یخچال هم خودداری کنید و غذاهای پخته شده را در اولین فرصت به یخچال منتقل کنید.
- با مشاهده هر مورد ابتلاء به اسهال هرچه سریع تر به مراکز بهداشتی و درمانی رجوع کنید.
منبع: laundrybox.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب