چند سفارش روانشناسی برای كاهش استرس دانش آموزان در روزهای امتحانات
خشكشوئی آنلاین: یك متخصص روانشناس كودك با اشاره به تنش های روانی دانش آموزان در روزهای امتحانات، چند راهكار روانشناسی برای جلوگیری از بروز اضطراب و استرس های دانش آموزان ارائه نمود.
مژگان ناقل در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینكه به صورت كلی سطح بهینه اضطراب برای عملكرد بسیار مهم می باشد، اضافه كرد: اضطراب جنبه انگیزشی دارد و سطح بهینه آن برای تحقق یافتن اهداف لازم است؛ این درحالیست كه اگر اضطراب از سطح بهینه خود بیشتر شود، فرد در عملكرد مبتلا به اختلال می شود و این اختلال امكان دارد در دراز مدت به فرد صدمه زد.
این روانشناس با اشاره به اینكه بعضی از دانش آموزان در روزهای امتحانات به علل مختلف، استرس های صدمه زایی را تجربه می كنند، خاطرنشان كرد: "كمال گرایی" و انتظارات بیش از اندازه والدین در دوران امتحانات یكی از مسائلی است كه سبب تنش های روانی دانش آموز می شود؛ به طوریكه كودك در زمان امتحان مدام از این مسئله می هراسد كه اگر نتواند انتظار والدینش را برآورده كند و امتیاز كامل دریافت نكند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟، چونكه متاسفانه ممتاز بودن به خصوص در دوران دبستان با نمره تعریف می شود و شایستگی های اخلاقی كودكان برای والدین چندان ارزشی ندارد.
وی "نداشتن اعتماد به نفس" و "تحریف های شناختی" را هم یكی دیگر از عوامل بروز استرس در كودكان دانست و اظهار داشت: افكار تحریف شده سبب می شود كه كودك مدام در ذهن خود مرور كند كه شاید از امتحان نتیجه خوبی دریافت نكند و این مسئله هم منجر به استرس و اضطراب دانش آموزان در روزهای امتحانات می شود.
بنابر اظهارات ناقل، افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، كابوس های شبانه، اختلالات خوابی، فرار از مدرسه، شب ادراری، پرخاشگری، افت تحصیلی و انزوا از عوارض روانی و جسمانی استرس های صدمه زا در روزهای امتحانات به حساب می آید.
این روانشناس كودك اضافه كرد: در صورتیكه این نوع از استرس های صدمه زا، اصلاح و درمان نشود و به صورت مزمن در فرد تداوم یابد، به صورت حتم عملكرد، روابط و زندگی شخصی فرد تحت تاثیر قرار می گیرد؛ به صورتی كه شاید در زندگی فردی وی در آینده همه چیز مهیا باشد اما فرد احساس خوشبختی نكند. این مورد به علت فشارهای روانی است كه فرد در دوران كودكی تجربه كرده است. بنابراین والدین باید آگاه باشند كه كودكان شان را تحت فشار قرار ندهند.
وی با اشاره به اینكه والدین باید در این ایام برای فرزندشان نقش حمایتی ایفا كنند، خاطرنشان كرد: والدین می توانند هنگام مشاهده استرس و اضطراب در فرزندشان با جمله های آرامش بخش از فرزندشان حمایت كنند و از سویی دیگر برنامه ریزی مناسب والدین برای فرزندشان سبب می شود كه دانش آموزان با الزامات درس كنار بیایند و از استرس به دور باشند. البته والدین نباید با كودكان شان درس بخوانند و برای فرزندان شان تمرین حل كنند؛ بلكه باید برای آنها سوال های "باز پاسخ" طرح كنند و اجازه دهند ادامه راهكارهای آن سوال را كودك به تنهایی پاسخ دهد، چونكه زمانی كه بچه ها بر روی موضوعی تسلط داشته باشند، از ترس و اضطراب شان كاسته خواهد شد.
ایشان در ادامه برای كاهش استرس و اضطراب هم به دانش آموزان سفارش هایی عرضه كرد و اظهار داشت: دانش آموزان تلاش كنند كه ذهن خویش را از افكار منفی خالی كنند، مثبت اندیشی كنند و جمله هایی مانند اینكه من برای امتحان آماده ام و به خوبی از عهده آن بر می آیم را در ذهن خود مرور كنند. همینطور هنگام احساس نگرانی، تمرین تنفس عمیق شكمی را انجام دهند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب