۳ و نیم درصد از مساحت ایران درحال فرونشست
به گزارش خشکشوئی آنلاین، بر مبنای جدید ترین مطالعات، ۳.۵ درصد از مساحت کشور درحال فرونشست است. به قول محققان، استان کرمان نرخ فرونشست وحشتناکی را تجربه می کند و نرخ فرونشست در این منطقه، بیشتر از ۳۵ سانتی متر در سال ثبت شده است.
الهه جعفرزاده: فرونشست ناشی از آب های زیرزمینی یا فرورفتگی زمین پدیده ای است که در اثر استخراج آب های زیرزمینی ایجاد می شود. هم چنین این یک مشکل جدی در سطح جهان است که در نتیجه افزایش جمعیت در شهرها و به دنبال آن افزایش مصرف آب و در عین حال عدم وجود ضوابط و قواعد الزامی در مورد استخراج و پمپاژ آب های زیرزمینی رو به رشد است.
بر اساس مطالعه ای که سال جاری انتشار یافت، کاهش آب های زیرزمینی در ایران درحال رسیدن به مرز بحران است. این مطالعه توسط محمود حق شناس حقیقی و مهدی معتق، دو محقق ایرانی از دانشگاه لایبنیتس هانوفر و مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان، انجام شده و نشان داده است بخش های گسترده ای از ایران تحت تأثیر تبعات منفی کاهش منابع آب های زیرزمینی و فرونشست زمین قرار گرفته است.
۳.۵ درصد از مساحت کشور درحال فرونشست؛ علت چیست؟
در این پژوهش با استفاده از پردازش حدود شش هزار تصویر ماهواره ای بین سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹ (۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰)، عوارض استخراج آب های زیرزمینی در سرتاسر ایران مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه در مجله معتبر پیشرفت های علوم (Science Advances) انتشار یافته و نشان داده است که ۳.۵ درصد از مساحت کشور درحال فرونشست است و «استخراج آب های زیرزمینی به منظور آبیاری» علت اصلی آن است.
ایران، جزو بالاترین رتبه های فرونشست در جهان/ نیاز فوری به اقدامی منسجم
نرخ فرونشست زمین در ایران، بین بالاترین رتبه های جهان قرار دارد و دومین جایگاه را به خود مختص کرده است. خیلی از استانهای کشور در قسمت های توسعه یافته، با خطر شدید فرونشست و صدمه جبران ناپذیر به مخازن آب زیرزمینی خود مواجهند.
بر اساس این مطالعه، برخی از سفره های آب زیرزمینی در ایران به صورت کامل از بین رفته اند یا در معرض نابودی کامل قرار دارند و احتمال احیای آنها بسیار دشوار و حدودا ناممکن شده است. به قول محققان، این استخراج ناپایدار آب های زیرزمینی، در آینده ای نه چندان دور، تقریبا ۹۰ درصد جمعیت کشور را با بحران آب مواجه می کند. معتق در اینباره می گوید: «نیاز فوری به یک اقدام مؤثر و سیاستی منسجم در زمینه مدیریت منابع آب زیرزمینی وجود دارد.»
فرونشست وحشتناک در استان کرمان؛ بیشتر از ۳۵ سانتی متر در سال
تصاویر ماهواره ای نشان داده است در کشور ما در اثر برداشت بیش از اندازه آب های زیرزمینی، مناطق وسیعی -بیش از ۱۰ سانتی متر- در سال فرونشست دارند؛ که امکان دارد صدها تا هزاران سال زمان ببرد تا شرایط به حالت اولیه برگردد. پدیده فرونشست، بر زیرساخت هایی مانند فرودگاه ها، جاده ها و راه آهن تاثیر می گذارد.
به گفته مهدی معتق، استاد مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان، استان کرمان نرخ فرونشست وحشتناکی را تجربه می کند. این اتفاق در اثر آبیاری مزارع پسته است که به واسطه آب های زیر زمینی صورت می گیرد. داده ها نشان داده است که نرخ فرونشست در کرمان، بیشتر از ۳۵ سانتی متر در سال ثبت شده است.
چندی پیش هم محمد درویش، فعال محیط زیست، در گفتگو با خبرآنلاین اشاره کرده بود: «علاوه بر کرمان، استان خراسان رضوی، در فاصله دشت مشهد به چناران جزو مناطقی است که بدترین وضعیت فرونشست زمین را دارد. بعد استان فارس، استان تهران و بعد از آن استانهای اصفهان، البرز، یزد و قسمتهایی از استان همدان مناطقی هستند که در معرض این خطر قرار دارند.»
بیشتر بخوانید:
مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست منابع آبی کشور ته کشیده و زمین درحال فرونشست است/ تنش آبی در این استان ها غرق کردن آثار تاریخی کشور برای سدسازی؛ ۳.۵ درصد مساحت کشور گرفتار فرونشست شده/«سدسازی، عامل اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه است»
۴۷۲۳۲
منبع: خشكشوئی آنلاین
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب