آموزش فناوری کشاورزی تضمین کننده امنیت غذایی
به گزارش خشکشوئی آنلاین، خراسان رضوی معاون آموزشی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی اظهار داشت: آموزش یافته های نوین بخش کشاورزی به کارگزاران و تولیدکنندگان آن تضمین به فعل رساندن توانمندی های بالقوه در حوزه امنیت غذایی است.
محسن قدس روحانی در گفت و گو با ایسنا اظهار داشت: بخش کشاورزی به سبب تامین غذای میلیاردها نفر انسان ساکن بر روی کره زمین دارای نقش انکارناپذیری در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تمامی جوامع بشری و کشورهای مختلف جهان محسوب می شود. اهمیت دیگر این مساله ازآن جهت است که در اصل بخش کشاورزی به عنوان بخش مولد شمرده می شود و به تمامی کارگزاران این بخش و تولیدکنندگان آن به عنوان توانمندی های بالقوه در حوزه امنیت غذایی نگریسته می شود.
وی با تکیه بر تلاش در امتداد رشد و شکوفایی توانمندی های بخش کشاورزی و تبدیل آن به قابلیت های بالفعل، اظهار داشت: یکی از مهم ترین راه حل ها در این مورد، آموزش تلاشگران در حوزه کشاورزی به ویژه تولیدکنندگان و بهره برداران این بخش شامل کشاورزان، جوانان روستایی، زنان روستایی و سرمایه گذاران و تولیدکننده هست که از اهمیت خاصی برخوردار است؛ برای اینکه از یک سو کشاورزی در کشور ما تامین کننده شغل و معیشت برای بالاتر از پنج میلیون خانوار روستایی است و از دیگر سو باتوجه به جمعیت رو به فزونی و تامین غذایی آنها باید فعالان در بخش کشاورزی از یافته های نوین این بخش آگاه شده و آنرا به کارگیرند که نخستین حرکت برای تحقق این امر آموزش است و باید جدی گرفته و در قالب های مختلف اجرا شود.
مهم ترین روش های آموزش در بخش کشاورزی
معاون آموزشی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی به خاصیت های آموزش اشاره و اظهار داشت: آموزش عبارت است از هرگونه تجربه ای که منتهی به تغییر در افراد شود و دامنه این تغییرات هم از گستردگی خاصی برخوردار باشد که باتوجه به اهداف آموزش ممکنست از افزایش آگاهی شروع شده و به پذیرش روش جدید و اجرای آن منتهی شود. خاصیت دیگر آموزش به ویژه در آموزش کشاورزان، فرآیندی ارتباطی است و ازآنجاکه در کشاورزی باید یک روش خاص و یا یک ایده جدید بصورت عملی به کشاورز آموزش داده شود، بدین سبب رعایت الگوی ارتباطی در آموزش مفید از اولویت برخوردارست و در طول این الگو باید منبع پیام و آموزش دهنده بطورکامل مشخص باشد. کانال ارتباطی که همان روش آموزش است، باید بطورکامل مشخص باشد که آیا آموزش با بهره گیری از روش های علمی صورت گیرد و یا روش های سنتی؟ و تمامی این تکنیک ها هم باید باتوجه به مخاطب و چگونگی تولید در بخش کشاورزی، سطح سواد، میزان معلومات، تجربیات اندوخته شده و توان مالی انجام گیرد.
وی ادامه داد: پیامی که برای کشاورز و یا کشاورزان و به طورکلی افرادی که مخاطب در عرصه آموزش کشاورزی شمرده می شود، درنظر گرفته شده است، همان محتوای آموزش است که باید متناسب با نیازها باشد که در این رابطه مهم ترین مورد به نیازهای افرادی برمی گردد که در آن دوره آموزشی خاص حضور یافته اند.
قدس روحانی با تکیه بر این که برگزاری هر دوره آموزشی بدون درنظر گرفتن نیازهای فراگیران هیچ ثمری نداشته و فقط اتلاف سرمایه را بدنبال دارد، تصریح کرد: دراین خصوص باید اهتمام شود محتوای آموزش حتما برمبنای نیازهای مخاطبان تهیه شده و آموزش داده شود و مشخص شود گیرندگان آموزش یا مخاطبان در آموزش چه کسانی هستند؛ به همین دلیل با توجه به این که آموزش مربوط به کشاورزی است، مخاطبان هم باید کشاورزان باشند.
وی اشاره کرد: از این نکته اساسی نباید غفلت نماییم که کشاورزی دارای زیر بخش های مختلف دام، طیور، شیلات و آبزیان، زنبورعسل، زراعت، باغبانی، آب، خاک، صنایع روستایی و ماشین های کشاورزی است و هرکدام از این زیر بخش ها خود از شاخه های مختلف تشکیل می شود که فعالان هرکدام از این بخش ها هم دارای نیازمندی، خاصیت ها، توانمندی ها، قابلیت ها، نارسائی ها، مشکلات و چالش های خاص خود هستند که باید در اجرای دوره های آموزش، به ویژه به کارگیری روش های آموزش به آنها توجه گردد.
معاون آموزشی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی درباب روش های آموزشی اثرگذار اظهار داشت: سخنرانی، قدیمی ترین روش آموزش است که آموزشگران و مدرسان برای آموزش گروهی افراد، از آن استفاده می کنند؛ استفاده از افراد نمونه یا خبره هم ازجمله روش های آموزش است، ارائه آموزش عملی بهترین روش، برای بهره برداران بخش کشاورزی است؛ بطوریکه فراگیر و مخاطب و یا کشاورز شرکت کننده موضوعات مطرح شده در دوره آموزش را با درصد بسیار بالائی فرامی گیرد. بحث گروهی، آموزش از راه دور، آموزش انفرادی چهره به چهره از دیگر روش های آموزشی بهره برداران بخش کشاورزی بشمار می رود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از روش های آموزش در کشاورزی، برگزاری روز مزرعه است که طی آن کشاورزان باتجربه، پژوهشگران و کارشناسان بخش کشاورزی مهم ترین موارد مربوط به موضوع خاص از کشاورزی را به مخاطبان آموزش می دهند.
منبع: خشكشوئی آنلاین
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب