۳۶ درصد ایرانی ها از فرهنگ خود درمانی تبعیت می كنند
به گزارش خشكشوئی آنلاین رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به معضل گرانی كیت ها، وجود كیت های نامرغوب و قاچاق كیت های آزمایشگاهی، كوشش برای دست یابی به دانش فنی این تجهیزات را همسو با اقتصاد مقاومتی دانست.
به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، دكتر علیرضازالی در مراسم افتتاحیه دوازدهمین كنگره علوم آزمایشگاهی و بالین كه بامداد امروز در تالار امام خمینی(ره) دانشكده پزشكی برگزار شد، با اشاره به اینكه ۱۱ كنگره پیشین گنجینه ای ارزشمند از تجربیات را برای جامعه پزشكی فراهم نموده است، اظهار داشت: دوازدهمین كنگره علوم آزمایشگاهی و بالین هم با كسب تجربیات مثبت به پیشواز تدوین برنامه های نوین در تلفیق این دو علم می رود.
وی افزود: علم آزمایشگاهی در سالهای گذشته بعنوان علم انتزاعی شناخته و كمتر به آن توجه می شد، اما حالا باید در جهت شناخت این دانش و اهمیت آن، به سمت یكپارچگی پیش برویم.
به قول زالی، نخستین پیام مشخص و فرهنگی این كنگره تحقق مفهوم كار تیمی بین گروه های مختلف است و شركت كنندگان با به اشتراك گذاشتن دستاوردهای مهم، همگرایی بین بخشی را تجربه می كنند.
وی با اشاره به اهمیت نهادینه سازی این مفهوم میان كنگره های مختلف، اضافه كرد: بعد از صدمه شناسی های مختلف در حوزه ارتباط بین علوم آزمایشگاهی و بالین، به فكر ایجاد یك پل ارتباطی میان این دو حوزه افتادیم تا مرزهای درخلال آنها شكسته شود، چونكه در شرایط فعلی با عنایت به شیوع بیماریهای غیرواگیر و بیماریهای نوپدید و بازپدید و افزایش نیاز مردم به حوزه خدمت رسانی بیشتر از پیش نیازمند به كارگیری خدمات آزمایشگاهی در حوزه بهداشت و درمان هستیم.
رئیس دانشگاه از سرانه پایین رجوع ایرانی ها به آزمایشگاه نسبت به استاندارد جهانی اطلاع داد و عنوان كرد: در كشور ما برخلاف ایجاد مفهوم زیرساختی مطلوب برای فرایند خودمراقبتی، فرهنگ خود درمانی بسیار رواج دارد. یكی از علل بروز این فرهنگ متفاوت، وضعیت اقتصادی مردم است. به صورت كلی فرهنگ استفاده از پزشك بالینی دستخوش مشكلاتی شده كه در نتیجه آن بار رجوع مردم به پزشك و پاراكلینیك ها كاهش یافته است.
به قول دكتر زالی، ۳۶ درصد ایرانی ها در كشور از فرهنگ خود درمانی تبعیت می كنند كه ۶۳ درصد این آمار را سالمندان می سازند.
رئیس دانشگاه اضافه كرد: برزیل و چین هم جزو كشورهایی با آمار خود مراقبت بالا هستند كه البته این آمار در چین به ۳۰ درصد می رسد.
وی با اشاره به اینكه متاسفانه تابحال از ظرفیت بالای آزمایشگاه بالینی استفاده نشده است، اظهار داشت: هم اكنون پروتكل مدونی مبتنی بر شواهد علمی جهت استفاده از این ظرفیت وجود ندارد و توجه كافی به حوزه آزمایشگاهی و غربالگری صورت نگرفته است.
زالی عنوان كرد: یكی از گروه هایی كه به سمت افزایش كیفیت حركت كرده، گروه علوم آزمایشگاهی بوده است و ما در این گروه از خدمات شاهد استفاده بهینه از علم IT هستیم. همینطور فناوری روز به روز در حال پیشرفت است و این مورد در خدمات پیش تحلیلی، تحلیلی و پسا تحلیلی باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس دانشگاه با اشاره به مشكلات اقتصادی موجود در حوزه آزمایشگاهی، از فعالیت ۵ هزار و ۵۰۰ آزمایشگاه در كشور اطلاع داد و اظهار داشت: ۴۸۶ آزمایشگاه تحت نظارت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی است. به دلیل اتكا به تجهیزات و كیت های وارداتی، مشكلات مالی در این عرصه بسیار بوده و نوسانات ارزی بخش خصوصی ر ا با چالش روبه رو كرده است.
وی افزود: گرانی كیت ها، وجود كیت های نامرغوب و قاچاق كیت ها از مسائلی است كه وزارت بهداشت قاطع به آن ورود كرده است اما كماكان همكاران با این مشكل دست و پنجه نرم می كنند. از طرفی كوشش برای دست یابی به دانش فنی این متریال ها، همسو با اقتصاد مقاومتی بوده و نیازمند توجه است.
او در آخر كیفیت خدمات آزمایشگاهی را وابسته به متعهد بودن سازمان های بیمه گر هم دانست و اظهار داشت: در این عرصه شاهد اتفاقات تلخی هستیم كه امیدواریم هرچه سریعتر نهادهای بیمه ای، آزمایشگاه ها را از این وضعیت نجات دهند.
دكتر محمدرضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشكی هم در ادامه این مراسم، انتخاب عنوان كنگره را هوشمندانه و متناسب با نیازهای جامعه خواند و اضافه كرد: در زمان های گذشته سلامت مردم را با نبض و بالین بررسی می كردند. امروزه سهم عمده ای از تشخیص به عهده حوزه آزمایشگاهی است. حوزه سلامت و مردم به ارتباط بین بالین و آزمایشگاه نیاز دارند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی وی با اشاره به اهمیت شناسایی و مرتفع ساختن چالش ها در این حوزه، افزود: بالین و آزمایشگاه در مراكز درمانی و بیمارستان ها باید همسو با یكدیگر فعالیت كنند تا از افزایش هزینه ها و به خطر انداختن سلامت مردم جلوگیری شود. با عنایت به پیشرفت سریع و چشم گیر علمی در عرصه علوم آزمایشگاهی، اگر هم افزایی در این دو حوزه صورت نگیرد، نیمه عمر اطلاعات ضروری برای تشخیص بیماری ها با مشكل مواجه می شود و پس از یك تا دوسال، مطالب عنوان شده برای حوزه های مرتبط ناآشنا خواهد بود.
رئیس سازمان نظام پزشكی ضمن تاكید بر اهمیت پیشبرد مباحث علمی همگام با مرزهای دانش، به ضرورت ایجاد زیرساخت های اجرایی و مالی در این حوزه اشاره نمود.
ظفرقندی با اشاره به اینكه تامین امنیت و سلامت، دو وظیفه مهم حاكمیت هاست، عنوان كرد: باید پشتیبانی از بخش سلامت صورت گیرد، چونكه این روزها به علت تورم شاهد كاهش سرانه بهداشت و درمان از سهم تولید ناخالص ملی هستیم كه باعث می شود تامین هزینه های خدمات بهداشت و درمان گرفتار مشكل شده و پرداخت بیمه ها به تعویق بیفتد.
به قول رئیس سازمان نظام پزشكی، تورم در بخش سلامت به دلیل وابستگی به كالاهای وارداتی، حداقل ۱، ۵ تا ۲ برابرتورم جاری كشور است.
ظفرقندی عنوان كرد: در ۳ سال قبل رشد تعرفه در حوزه بهداشت و درمان ۵ الی ۱۰ درصد بوده است. اگر بودجه مطابق با هزینه تمام شده اختصاص نیابد، كیفیت عرضه خدمات از استانداردهای جهانی فاصله می گیرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب