آخرین خبرها از دولت تازه در عراق
خشكشوئی آنلاین: ایرنا نوشت: توافق سران دو ائتلاف «سائرون » و «الفتح » برای همكاری در تشكیل دولت جدید عراق، همداستانی دو جریانی است كه در انتخابات اخیر پرچمدار مبارزه با چالش های سیاسی-اقتصادی و هم امنیتی این كشور بودند.
دیدار «مقتدی صدر» رهبر ائتلاف «سائرون» با «هادی العامری» صدر جریان «الفتح» كه اواخر هفته گذشته و درست یك ماه بعد از برگزاری انتخابات دوازدهم می (22 خرداد) صورت گرفت، برخلاف خیلی از رخدادهای اخیر بارقه های برقراری ثبات سیاسی در عراق را پررنگ كرد.
در این دوره یك ماهه عراق رویدادهای گوناگونی را از سرگذراند. با اعلان نتایج انتخابات مشخص شد كه برخلاف دوره های قبلی كه ائتلاف نخست توانسته بود نزدیك به یكصد كرسی را از آن خود سازد، كرسی های پارلمان بین ائتلاف های مختلف تقسیم گشته و دشوار بتوان 165 كرسی برای تشكییل دولت نزدیك شد.
در انتخابات سال 2010، ائتلاف «العراقیه» متشكل از چهره های سنی، سكولار و چهره های همسو از دیگر گروه های قومی و مذهبی به رهبری «ایاد علاوی» توانست 91 كرسی به دست آورد اما این «نوری المالكی» بود كه در صدر جریان «دولت قانون» با 89 كرسی و ائتلاف با سایر گروه های شیعی توانست به نخست وزیری دست یابد.
چهار سال بعد دولت قانون حتی توانست بر كرسی های خود بیافزاید اما 92 كرسی برای حفظ مالكی در نخست وزیری به كار وی نیامد و بعد از رایزنی های گوناگون وی جای خویش را به «حیدر العبادی» داد.
این بار سائرون با 54 كرسی توانسته از رقبای خود پیشی گیرد اما به 111 كرسی از سایر جریان ها برای همكاری در جهت تشكیل دولت نیازمند است.
سائرون در دل رقابت های سیاسی عراق خویش را پرچمدار مبارزه با فساد و ناكارآمدی نخبگان حاكم و مشكلات اقتصادی و معیشتی مردم معرفی و تحت هدایت و حمایت صدر كه پنج سال پیش از دنیای سیاست خداحافظی كرده بود، برنده انتخابات اخیر نام گرفت. كسب این موقعیت سبب شد تا صدر رایزنی های خویش را با «الوطنیه» به رهبری علاوی و «الحكمه» با محوریت «سیدعمار حكیم» آغاز كند؛ جریاناتی كه هركدام حدود 20 كرسی را كسب كرده و در طرح دیدگاه های انتقادی و مخالفت با كارنامه دولت العبادی با سائرون همسویی داشتند.
رهبران سه ائتلاف مزبور پیشتر اصطكاك هایی جدی را با یكدیگر تجربه كرده بودند. صدر هر چند در انتخابات اخیر كوشید سیمای شخصیتی مذهبی و تندرو را زدوده و در قامت چهره ای ملی و همسو با نخبگان منتقد دولت ظاهر شود اما رایزنی های اخیر، هماوردی تشكل تحت هدایت وی یعنی «جیش المهدی» با قوای وابسته به خانواده حكیم (دیگر تشكل متنفذ شیعی) را خاطرنشان كرد.
با وجود گذار از رقابت های ریشه ای، همراهی جریان های تحت رهبری، صدر، حكیم و علاوی تنها 94 كرسی را برای تشكیل دولت همراه می ساخت. همین مساله سبب شد تا صدر دیگر جریان پرچمدار این دوره از رقابت های انتخاباتی را ترجیح داده و با الفتح اعلام ائتلاف كند.
الفتح كه بعنوان تشكل سیاسی برآمده از بسیج مردمی عراق ضد گروه های تروریستی تكفیری محبوبیت قابل توجهی را میان مردم عراق به دست آورد حائز 47 كرسی از پارلمان شد و بعد از سائرون در مقام دومین ائتلاف سیاسی عراق قرار گرفت. به این ترتیب، همكاری ائتلاف های نخست و دوم حدود یكصد كرسی را برای تشكیل دولت گردهم خواهد آورد.
در واكنش به این رخداد كه نوعی همگرایی گروه های شیعی به حساب می آید، حزب كمونیست بعنوان یكی از اصلی ترین ائتلاف كنندگان با صدر در سائرون اعلام نمود از این جریان جدا خواهد شد. كمونیست ها پیشتر اعلام نموده بودند اقدام و ائتلاف های سیاسی بر مبنای سهمیه بندی قومی و مذهبی در عراق را برنتافته و نظم جدیدی در كنشگری و گروهبندی های سیاسی را دنبال می كنند.
از دید برخی تحلیلگران، به رغم جدایی كمونیست ها از سائرون، پیوستن 25 كرسی دولت قانون به ائتلاف سائرون و الفتح محتمل به نظر می آید. پیش از انتخابات قرار بود الفتح با جریان المالكی فهرست مشتركی را ارائه دهد كه در نهایت این اتفاق رخ نداد اما پیوندهای این دو جریان می تواند بار دیگر الفتح را با دولت قانون در كنار سائرون قرار دهد.
بر اساس تجربه رایزنی سیاسی سالیان گذشته، پیوستن نمایندگان دیگر گروه های قومی بخصوص كُردها به ائتلاف مزبور را هم می توان گزینه ای محتمل به حساب آورد.
اعلام ائتلاف سائرون و الفتح در حالی صورت می گیرد كه عراق طی یك ماه گذشته چشم اندازهای تیره ای را از بی ثباتی سیاسی پیش رو دیده است.
دو هفته بعد از برگزاری انتخابات بود كه پارلمان این كشور رای به بازشماری آرا و انحلال كمیسیون انتخابات این كشور داد و مقرر شد دستگاه قضایی عراق عهده دار مسوولیت های كمیسیون مزبور شود.
وقوع آتش سوزی در بزرگترین مركز نگهداری صندوق های رای كه وزارت كشور عراق آن را حادثه ای عمدی اعلام نموده سبب پافشاری برخی مقامات و جریانات سیاسی بر گزینه ابطال نتیجه انتخابات شد.
در چنین فضایی تحرك گروه های سیاسی بخصوص سائرون در جهت تولید ائتلاف سیاسی اقدامی است كه می تواند ابرهای تیره بی ثباتی و همزمان گزینه هایی چون برگزاری انتخابات مجدد را كنار زده و بار دیگر گروه های عراقی را با یكدیگر همراه سازد.
52311
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب