چالش های حذف مالاریا در كشور
به گزارش خشكشوئی آنلاین معاون بهداشت وزیر بهداشت ضمن اشاره به چالش های موجود در زمینه پیشگیری و مدیریت بیماری ها در مرزهای كشور با پاكستان و افغانستان ابراز امیدواری كرد كه به دنبال اقدامات انجام شده بتوانیم در آینده نزدیك جشن حذف مالاریا در كشور را برگزار نماییم.
به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، دكتر علیرضا رئیسی در همایش روز جهانی مالاریا كه در چابهار برگزار شد، ضمن تشكر از اقدامات بهورزان و مراقبین سلامت و همینطور مجموعه دست اندركاران بهداشتی و درمانی كشور، اظهار داشت: شاخص های سلامت در سال های پیش از انقلاب با حالا قابل ملاحظه نیست و باید قدردان اقدامات انجام شده در این زمینه بود. در مجموع توسعه دو مؤلفه دارد؛ متوازن باشد و پایدار؛ غیر از این باشد مؤثر نخواهد بود؛بنابراین نمی توان ادعا كرد كه در همسایگی افغانستان و پاكستان باشیم و اما مالاریا در منطقه ما صفر باشد و از سویی هم در جاده هایمان سالانه ۱۶ هزار نفر به علت تصادفات از بین بروند. نمی توان ادعا كرد كه مالاریا صفر باشد اما زیرساخت ها در منطقه اینقدر ضعیف باشد. خوشبختانه در سال های بعد از انقلاب عمده آرمان های انقلاب در حوزه سلامت محقق شده و شاخص ها افزایش یافته است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینكه در سال های دهه ۴۰ و زمانی كه كشور ۱۵ میلیون نفر جمعیت داشت، پنج میلیون نفر از آنها مالاریا داشتند؛ یعنی یك سوم جمعیت كشور و سالانه بیشتر از ۲۰۰ هزار مرگ به علت این بیماری داشتیم اضافه كرد: در آن سال ها مالاریا نخستین علت مرگ و میر در كشور بود، ازاین رو حالا كه انتقال محلی این بیماری به دو مورد می رسد به معنای آن است كه برنامه ای پشت آن بوده است.
وی به آمار بروز مالاریا در كشورهای همسایه اشاره نمود و اضافه كرد: سال قبل دو میلیون مورد این بیماری در پاكستان و ۳۲۰ هزار مورد در افغانستان بود ما هم از رفت و آمدهای غیر مجاز از این كشورها و همینطور عدم توازن ها ضربه می خوریم. در مجموع مسئولیت ما در حوزه بیماری ها و حفظ دستاوردها و همینطور ارتقای شاخص های بهداشتی بسیار مهم می باشد.
رئیسی ضمن اشاره به شاخص های مرگ و میر نوزادان و مادران در سال های قبل و پس از انقلاب اظهار داشت: حالا در آستانه حذف بیماری مالاریا قرار گرفته ایم و با عنایت به چالش های مهم كارمان در این عرصه بسیار مهم می باشد. یادمان باشد كه كشورمان بیشتر از ۸۰ میلیون جمعیت دارد و ما ۱۰۰۰ كیلومتر مرز با دو كشور افغانستان و پاكستان داریم كه بالاترین میزان مالاریا را در آنها شاهد می باشیم. ازاین رو قابل مقایسه با كشورهایی نظیر امارات، قطر و … نیستیم.
وی افزود: همینطور بعنوان مثال در حوزه بیماری سل هم این دو كشور بیشترین موارد دنیا را دارند. آمار متوسط این بیماری در دنیا ۱۴۷ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. این در حالیست كه آمار بروز این بیماری در پاكستان ۲۷۰ و در افغانستان ۱۸۰ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. آمار بروز سل در ایران ۱۴ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. ازاین رو آمارهای موجود حاكی از اقدامات و برنامه هایی است كه در زمینه افزایش شاخص های بهداشتی صورت گرفته است و مسئولیت حفاظت و كنترل شاخص ها بسیار مهم می باشد.
وی افزود: دلیل آنكه بیماری اول ما در كشور مانند كشورهای غربی، بیماری قلب و عروق است آن است كه ما بیماری های واگیر را كنترل كرده ایم اما با این وجود كوچك ترین غفلت می تواند سبب همه گیری بزرگی شود. در مجموع امیدواریم با عنایت به تعهدی كه داریم جشن حذف مالاریا را بزودی برگزار نماییم. در این راستا تیم و ارزیاب داخلی تشكیل داده ایم تا بتوانیم گواهی مربوطه را از سازمان جهانی بهداشت هم داشته باشیم. مسائل و مشكلات منطقه اساساً نیاز به رسیدگی دارد و در زمینه ساماندهی حاشیه شهر هم از هیچ حمایتی فروگذار نخواهیم كرد.
در ادامه دكتر زمانی، مدیر برنامه مبارزه با مالاریا در دفتر منطقه ای سازمان جهانی بهداشت با اشاره به برنامه استراتژیك سازمان جهانی بهداشت برای حذف مالاریا تا سال ۲۰۲۰ اظهار داشت: ایران یكی از كشورهایی است كه باید تا سال ۲۰۲۰ هدف مذكور را محقق كند و خوشبختانه ما در گام های آخر حذف مالاریا در كشور قرار داریم.
وی افزود: امیدواریم به جایی برسیم كه پس از سه سال هیچ مورد محلی مالاریا نداشته باشیم و بتوانیم گواهی حذف این بیماری را از سازمان جهانی بهداشت خواهان شویم، اما مشكل اصلی در این زمینه حركت جمعیت عامی و غیر قانونی از كشور همسایه به داخل كشور ما است. چالش دیگر هم مسئله حاشیه نشینی شهری در این منطقه است كه می تواند به صورت بالقوه مشكل بزرگی برای حذف مالاریا و سایر بیماری های منتقله از ناقل باشد.
وی به سیل و بارندگی های اخیر در كشور اشاره نمود و اظهار داشت: این وضعیت مسلماً بار زیادی را به وزارت بهداشت در زمینه برنامه حذف مالاریا تحمیل خواهد كرد، اما مطمئنم كه با تلاش و تلاش می توان مانع ایجاد خلل در دستاوردهای حذف این بیماری شد.
زمانی با اشاره به انتخاب شعار «حذف مالاریا مسئولیت تك تك ماست» برای روز جهانی مبارزه با مالاریا، اظهار داشت: سازمان جهانی بهداشت همچنان به دنبال حذف بیماری مالاریا از كشور است و تمام امكانات لازم برای پشتیبانی از این مبحث را به كار خواهد گرفت.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب